Kvepalų „nosys“

Jokia garsi pafumerijos firma neapsieina be parfumerių, kurie tikrina kvapus ir kurie ne veltui vadinami kvepalų „nosimis“. Jie yra tikri savo srities specialistai, kurie geriausiai žino, kaip parfumerijoje naudoti natūralias ir sintetines medžiagas. Svarbiausia, kad jie turi retą sugebėjimą – nepaprastą jautrumą kvapams.  Tiesiog juos lengvai įsimena, o ši savybė būtina, kuriant kvepalus,nes juose kvapai turi būti tarpusavyje suderinti. Kaip komponuoti kvepalus, mintis gimsta parfumerio „nosies“ mintyse. Jie sukuria kvepalų formules, kurių niekam neišduoda.

Apie tai žino tik bendrovė, kuriai jie dirba.  Ankstesniais laikais „nosis“ sau leisdavo tureti  tik labai garsios kvepalų kompanijos. Prancūzijoje iš pradžių jų buvo tik trys – Šanel, Garleno ir Žano Patu. Pastarajai kompanijai tai buvo labai svarbu, nes pagrindiniai jos kuriami kvepalų aromatai buvo iš rožių žiedlapių. Kiekviena gamtoje auganti rožė Prancūzijoje skleidė skirtingą aromatą. Norint sukurti originalius kvepalus, reikėdavo surinkti tonas rožių žiedlapių ir sudėti juos į nepaprastą kvepalų aromatų puokštę. Pasaulyje kvepalų „nosių“ dabar yra per 300, daugiausia Prancūzijoje. Formules, kurias kuria parfumeriai, kartais tenka keisti, nes kvepalų sudėtis kruopščiai tikrinama. Kvepalų tyrėjai kartais leidžia naudoti tik labai mažą kiekį augalų, nes jie gali sukelti alergiją. Jei tokio augalo kaip bergamotė kiekis viršijamas, kvepalų formulę reikia keisti.

Ypač reiklūs“nosims“ būna kvepalų užsakovai. Tačiau prancūzė Karine Dubreuil įtiko net tokiai garsenybei, kaip Selin Dion, sukurdama jos vardo kvepalus, į kurių sudėtį įėjo laukinių jazminų, rožės, vanilės, gintaro, kašmyro, sandalmedžio ir kiti aromatai. Tai vakariniai Paryžiaus naktų kvepalai – ilgo ir kruopštaus daininkės ir kūrėjos bendradarbiavimo rezultatas. Juliette Karagueuzeglou – italų kvepalų „nosis“, kurią dar vaikystėje supo nuostabus kvapų pasaulis. Mergaitės teta dirbo garsiuose mados namuose, o tai ir lėmė jos tolesnį gyvenimo kelio pasirinkimą. Šiuo metu ji dirba Italijos mados namuose „Salvatore Ferragano“ ir kuria kvepalus. Kartu su Sophie Labbe ji sukūrė Signorina stiliaus kvepalus. Signorina yra mados stilius, o kvepalai buvo prie jo pritaikyti. Signorina simbolizuoja moters jaunystę ir grožį. Jaunimas mėgsta neseniai pasirodžiusius šio stiliaus kvepalus, dvelkiančius jazminais, rožėmis, vaisiais. Jų aromatas nėra aštriai saldus, kas dažnai atstumia. Jis švelnus ir traukiantis priešingą lytį.

Vienas garsiausių praėjusio šimtmečio parfumerių Edmondas Rudnicka yra kalbėjęs apie kvepalus ir pabrėžęs, jog geri kvepalai – poetinės minties aktas. Tai tikras menas. Ir tuo vadovavosi  garsiausių kvepalų kūrėjai – Anri Almeras, Morisas Blanše, Ernestas Daltrofas ir kiti.  Mes žinome garsiausių kvepalų kompanijų pavadinimus, o tikrieji kvepalų formulių kūrėjai ne visada garsinami. O būtent jie kuria nuostabiausius aromatų derinius, o kartais būna ir kvepalų pakuočių sumanytojai.

Šaltinis: www.atraskgrozi.lt - kvepalai internetu pigiau. Išsirink iš plataus originalių kvepalų asortmento.